Mamman och fröet

Mamman och fröet

Det finns olika berättelser om hur man kom till världen.
Det här är berättelsen om mamman och fröet. Berättelsen
om längtan och en möjlighet

 

 

Mamman och Fröet

Text och Bild: Ann-Katrine Engström

Vid en viss ålder börjar barn undra och fråga om hur de blev till och hur de hänger ihop med sin övriga familj. Som vuxna svarar vi på barnets frågor för att skapa förståelse och för att barnet skall få tillgång till sin egen berättelse. Ibland läser vi böcker för barnet för igenkänning. Boken Mamman och fröet skapades utifrån ett barns frågor och ett behov av att berätta om hur barn kan komma till världen genom en mamma och ett frö. Boken beskriver, på ett lekfullt sätt och på barnets nivå, en singelmammas längtan efter ett barn. Hon har inte träffat den rätte eller den som delar hennes önskan om ett barn så hur skall hon göra? Boken vänder sig till barn i förskoleåldern och är rikligt illustrerad med korta textstycken.

Sagt om boken

”Hej!
Vill bara tacka dig för en alldeles fantastiskt fin och efterlängtad bok. Min dotter är 3½ år och kom till via donator. Jag har nu ikväll premiärläst boken för henne och hon ville höra den hela tre gånger och ställde flera frågor. Känns helt underbart att kunna läsa en bok för henne som på ett väldigt enkelt och mysigt sätt skildrar hur hon kom till. TACK! Ska nu beställa en bok till hennes förskola:-)”
Hälsningar En ”frömamma”

”En alternativ berättelse om hur ett älskat barn kommer till världen. En berättelse om en mamma som hade nästan allt. Utom någon att läsa sagor för, baka bullar med eller gunga med. Eftersom mamman inte har någon man köper hon frön för att hennes finaste lilla unge ska börja växa i magen och sedan komma ut. Bra läsning på förskolor, och hemma, som visar att alla familjer inte ser likadana ut”
Catarina Berglund, Recension i Kommunalarbetaren Dec 2013

Bakgrund till boken
En av Ann-Katrine Engströms vänner är frivilligt ensamstående mamma med hjälp av donator. Vännen uttryckte vid ett tillfälle att det saknades en barnbok som handlar om barn i denna familjekonstellation. Ann-Katrine sa då att hon skulle skriva den boken till henne och hennes dotter. Utöver behovet av en bok för och om ”fröbarn” såg Ann-Katrine också att det fanns ett behov av att beskriva att det finns andra familjer än de som vanligtvis presenteras i barnlitteraturen. Detta blev den första svenska barnboken om denna familjekonstellation.